Essi Höglund

Kuva: Juha Metso

Essi Höglund

Essi Höglund (s. 1997) on kotkalaislähtöinen viulisti, joka opiskelee Sibelius-Akatemiassa ja Wienin musiikkikorkeakoulussa, opettajanaan maailmankuulun Alban Berg –kvartetin viulisti, viulumusiikin professori Gerhard Schulz. Höglund on hyvin aktiivinen muusikko ja työskentelee soolomusiikin lisäksi paljon myös kamari- ja orkesterimusiikin parissa.

Hän on soittanut useiden orkestereiden solistina, joista mainittakoon Radion sinfoniaorkesteri, Helsingin kaupunginorkesteri, Orchestra Royal de Chambre de Wallonie, Kuopion kaupunginorkesteri, Kymi Sinfonietta ja Kälviän ja Limingan musiikkiviikkojen orkesterit. Kamarimuusikkona hänet on lähimenneisyydessä nähty konsertoimassa mm. Helsingin Kamarikesä -festivaalilla, Greifswaldin Nordischer Klang -festivaalilla Saksassa, Haminan Elokuun illat -festivaalilla, Kuhmon kamarimusiikkijuhlilla, Kymijoen Lohisoitossa ja Santanderin kansainvälisellä kamarimusiikkifestivaalilla.

Höglund on palkittu Jyväskylän viulukilpailussa toisella palkinnolla ja Tallinnan kansainvälisessä Young Musician -kilpailussa kolmannella palkinnolla sekä palkinnolla pakollisen kappaleen parhaasta tulkinnasta.

Hän aloitti opintonsa 4-vuotiaana Kotkan seudun musiikkiopistossa Merle Kaadun johdolla ja jatkoi opintojaan Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa 13-vuotiaana opettajanaan viulunsoiton professori Réka Szilvay. Nuorisokoulutuksen lisäksi hänet valittiin Viuluakatemiaan, jossa opettajina toimivat viulutaiteilijat Ilja Grubert, Elina Vähälä ja Janne Malmivaara. Hän on opintojensa varrella päässyt ottamaan osaa monien maineikkaiden viulistien mestarikursseille, joista mainittakoon Ana Chumachenco, Mi-Kyung Lee, Pinchas Zukerman, Zakhar Bron ja Tuomas Haapanen. Yhteistyötä hän on tehnyt mm. Augustin Dumayn ja Nobuko Imain kanssa.

Höglund piti ensiresitaalinsa Kotkan konserttitalossa keväällä 2014 yhdessä pianisti Esa Ylösen kanssa. Vuoden 2015 Jean Sibelius –viulukilpailuun Essi Höglund kutsuttiin kommentaattoriksi Ylen stream–lähetyksiin yhdessä Tami Pohjolan ja Abel Puustisen kanssa. Syksyllä 2017 hänet valittiin konserttimestariksi Sibelius-Akatemian ja Juilliard Schoolin yhteistyöprojektiin, jossa konsertoitiin Esa-Pekka Salosen johdolla Helsingin Musiikkitalossa, Tukholman Berwardhallenissa ja New Yorkin Alice Tully –salissa. Mm. The New York Times, Helsingin Sanomat ja The Millbrook Independent ylistävät konsertteja arvosteluissaan: ”Orkesteri soitti ihailtavalla energialla ja intensiteetillä. Erityisen vaikutuksen tekivät konserttimestari Essi Höglundin sointi ja energisyys.” Vapamedia teki projektista dokumenttisarjan, jossa Essi Höglund esiintyy päähenkilönä. Dokumenttia näytetään internetin lisäksi mm. Finnairin kaukolennoilla.

Viimeisen vuoden aikana Höglund on tehnyt osittaista viransijaisuutta Radion Sinfoniaorkesterin 1-viulusektiossa, minkä lisäksi häntä näkee silloin tällöin myös mm. Helsingin kaupunginorkesterin ja Sinfonia Lahden viulusektioissa. Hänen toimintaansa ovat tukeneet mm. Pro Musica -säätiö, Suomen Kulttuurirahasto, Suomen Kulttuurirahaston Kymenlaakson säätiö, Wegelius-säätiö, Suomen Säveltaiteen Tukisäätiö, Sibelius-Akatemia, Lions Club Karhula ja Lions Club Kotka. Hänen soittimensa on Sibelius-Akatemian hänelle lainaama Stradivarius-viulu.

Takaisin