Catharina Chen

Catharina Chen

Catharina Chen (s. 1985) tunnetaan yhtenä Norjan lupaavimmista klassisista muusikoista, ja hänen TV- ja radioesiintymisensä ovat tehneet hänet tunnetuksi kotimaassaan. Vuonna 2012 hänet nimitettiin nuorimpana naisviulistina kautta aikojen Norjan kansallisoopperan ja -baletin ensimmäiseksi konserttimestariksi. Hän on voittanut useita kansallisia viulukilpailuja peräkkäin ja vuonna 2004 hänestä tuli nuorin norjalainen muusikko, joka on vastaanottanut arvovaltaisen Oslon kaupungin taiteilijapalkinnon.

Chen on esiintynyt kahdeksanvuotiaasta lähtien useiden tärkeiden orkestereiden solistina. Hänen uransa huippukohtia ovat olleet esiintymiset Oslon filharmonisen orkesterin, Norjan radion orkesterin, Bergenin filharmonisen orkesterin, Trondheimin sinfoniaorkesterin, Tromssan sinfoniaorkesterin, Oslo Cameratan, Zürichiläisen kamariorkesteri ZKO:n, iPalpiti-kamariorkesterin, Shanghain sinfoniaorkesterin, Beverly Hillsin sinfoniaorkesterin, Dallasin sinfoniaorkesterin, ja Slovenska Filharmonia -orkesterin kanssa.

Solistina ja konsertoijana Catharina on esiintynyt mm. Amsterdamin Concertgebouwin, Salzburgin Mozarteum Grosse Hallin, New Yorkin Carnegie Hallin, Philadelphian Kimmel Centerin ja Los Angelesin Disney Concert Hallin lavoilla. Hän on myös esiintynyt kansainvälisillä festivaaleilla Norjassa, Italiassa, Kiinassa, Israelissa, Malesiassa, Yhdysvalloissa, Hollannissa, Itävallassa, Sveitsissä, Ruotsissa, Ranskassa, Meksikossa, Brasiliassa, Sloveniassa, Slovakiassa ja Etelä-Afrikassa. Hänet kutsutaan usein soittamaan sooloresitaaleja konserttisarjoissa Philadelphiassa, New Yorkissa ja Los Angelesissa, ja hän on kysytty kamarimuusikko ja johtaa kamariorkestereja kuten Oslo Camerataa ja Norjan kamariorkesteria.

Syyskuussa 2014 hän esiintyi taitoluistelun olympiamitalistien Carolina Costnerin, Stéphane Lambielin ja Jeffrey Buttlen kanssa Francisco Negrinin ohjaamassa ohjelmassa Arena di Veronalla Italiassa OperaPOP on Ice -show’ssa, jota sponsoroi Intimissimi.

Catharina aloitti viulunsoiton 5-vuotiaana isänsä oppilaana. Myöhemmin häntä ovat opettaneet Alf Richard Kraggerud, Stephan Barratt-Due Oslon tunnetussa Barratt Due -instituutissa sekä professori Eduard Schmieder Dallasin Southern Methodist Universityssä ja Temple Universityssä Philadelphiassa. Chen valmistui diplomitaiteilijaksi Temple Universitystä.

Catharina Chen soittaa Jean-Baptiste Vuillaumen rakentamaa viulua vuodelta 1859 ja venetsialaisen Domenico Montagnanan viulua 1730-luvulta, joka on hänellä lainassa Anders Sveaasin säätiöltä.