Roope Gröndahl

Roope Gröndahl

Roope Gröndahl (s. 1989) on yksi kysytyimmistä suomalaisista nuoremman polven pianisteista. Hän on opiskellut pianonsoittoa Sibelius-Akatemiassa Liisa Pohjolan ja Matti Raekallion johdolla sekä Lontoon Royal Academy of Musicissa opettajanaan Christopher Elton. Hän on myös perehtynyt erityisesti ranskalaisen musiikin saloihin Alain Planèsin opastuksella.

Gröndahl saavutti jo teini-ikäisenä menestystä kilpailuissa, kun hänelle myönnettiin 2. palkinto niin kansainvälisessä Maj Lind -pianokilpailussa 2007 kuin Eurovision nuorten solistien kilpailussa 2008. Viimeisin etappi kilpailurintamalla on toukokuulta 2013, jolloin hän saavutti finaalisijan ja erikoispalkinnon arvostetussa Kuningatar Elisabeth -pianokilpailussa Brysselissä.

Roope Gröndahl on esiintynyt lähes kaikkien kotimaisten orkesterien solistina tehden yhteistyötä monien eturivin kapellimestarien kanssa (mm. Norrington, Oramo, Saraste, Rouvali). Ulkomailla hän on konsertoinut useiden Keski-Euroopan maiden lisäksi aina Kiinaa, Yhdysvaltoja ja Australiaa myöten.

Hänet tunnetaan myös erityisen aktiivisena kamarimuusikkona; tässä roolissa Gröndahlia on kuultu useilla festivaaleilla, joista mainittakoon Kuhmon Kamarimusiikki, Helsingin Juhlaviikot sekä Meidän festivaali Tuusulassa. Kesällä 2016 hänet hyväksyttiin ensimmäisenä suomalaisena pianistina Ravinia Festivalin kamarimusiikkikoulutusohjelmaan Chicagossa, jossa hänellä oli mahdollisuus työskennellä mm. Menahem Presslerin, Joseph Kalichsteinin ja Midorin ohjauksessa.

Suomen Kulttuurirahasto, Jenny ja Antti Wihurin rahasto sekä Alfred Kordelinin säätiö ovat ystävällisesti myöntäneet tukensa Roope Gröndahlin muusikon uralle.