Ilpo Laspas

Ilpo Laspas

Ilpo Laspas (s. 1984) aloitti pianonsoiton opiskelun 9-vuotiaana ja cembalon-ja urkujensoiton opinnot 1999. Opiskeltuaan Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa cembalonsoittoa Elina Mustosen ja urkujensoittoa Sirkka-Liisa Jussila-Gripentrogin johdolla hänet hyväksyttiin Sibelius-Akatemian solistiselle osastolle kaikilla kolmella soittimellaan. Hän suoritti mm. cembalon-, urkujen-ja continuosoiton A-tutkinnot erinomaisin arvosanoin ja valmistui musiikin maisteriksi 2009. Laspas piti ensikonserttinsa uruilla ja cembalolla Helsingin tuomiokirkon kryptassa 2011. Taiteelliset tohtoriopintonsa Sibelius-Akatemiassa Laspas suoritti 2010–2015 aiheenaan Johann Sebastian Bachin musiikin tulkitsemisen eri ulottuvuuksia uruilla ja cembalolla, ja musiikin tohtoriksi hän valmistui keväällä 2016. Suomen Kulttuurirahasto tuki hänen tohtoriopintojaan ja taiteellista työskentelyään sekä yksi-että kolmivuotisella apurahalla.

Laspas on osallistunut lukuisille mestarikursseille sekä kotimaassa että ulkomailla. Tohtoriopintojensa aikana hän opiskeli erityisesti Berliinissä opettajinaan professorit Paolo Crivellaro ja Leo van Doeselaar (urut) sekä Mitzi Meyerson (cembalo).

Laspas on menestynyt useissa kilpailuissa (mm. toinen palkinto sekä yleisöpalkinto kansainvälisessä Johann Sebastian Bach -cembalokilpailussa Leipzigissa 2006 ja toinen palkinto samaisen kilpailun urkusarjassa 2008). Laspas on valittu Vantaan Barokin 2006, Pori Organin 2009, Turun tuomiokirkon 2009 ja Lahden Kansainvälisen Urkuviikon 2010 vuoden nuoreksi taiteilijaksi. Laspas on saanut Pro Musica Säätiön stipendin 2014.

Elokuussa 2014 Laspas soitti Omniwerk-soittimen maailmanensikonsertin Vantaan BRQ-festivaalilla. 6.2.2019 Laspas soitti Pirkanmaan Kulttuurirahaston omistaman Kennedy-cembalon vihkiäiskonsertin Tampereen Raatihuoneella yhdessä barokkiviulisti Aira Maria Lehtipuun kanssa. Tämä Bruce Kennedyn 183. cembalo on ainoa hänen rakentamansa soitin koko Suomessa.

Laspas on levyttänyt Aimo Känkäsen urkumusiikkia Lahden Ristinkirkossa tammikuussa 2015. Hän on myös mm. äänittänyt Ylen kantanauhalle Bachin cembalomusiikkia. Espanjan TV5:lle (Mediaset) vuonna 2015 äänitettyä Musical Cities -videota varten Laspas sovitti italialaista ja espanjalaista vanhaa barokkimusiikkia ja esitti sitä cembalistina yhdessä gambisti ja sellisti Markku Luolajan-Mikkolan ja sellisti Guadalupe López-Íñiguezin kanssa.

Laspas konsertoi ahkerasti solistina ja kamarimuusikkona Suomessa ja ulkomailla.