Anna-Liisa Bezrodny

Anna-Liisa Bezrodny

“Anna-Liisa Bezrodny on mahtava – teknisesti loistava ja voimakas tulkitsija. Hän ei ole vain esiintyjä, vaan todellinen ja aito muusikko. Bezrodnyn esitys oli mukaansatempaava ja varma, laaja-alainen mutta silti herkkä sävyjen vilkahduksille ja tunnelmien varjoille. Hänen soitossaan on intohimoa ja kuohahtelevaa sykettä, mutta hän pitää kuitenkin päänsä kylmänä ja kykenee laskelmoimaan vaikutelman menettämättä spontaaniuttaan. Tarvittaessa hän soittaa tulenpalavalla äänellä ja jännittävästi sekä upealla tekniikalla.” -Jessica Duchen

Anna-Liisa Bezrodny syntyi merkittävään muusikkosukuun Moskovassa ja varttui myöhemmin Suomessa. Hän on tällä hetkellä kysytty solisti, konsertoija ja kamarimuusikko ympäri maailmaa ja saa jatkuvasti upeita, ylistäviä arvosteluja esityksistään. Jo kaksivuotiaana hän aloitti viuluopintonsa vanhempiensa johdolla, ja 9-vuotiaana hän jatkoi niitä Sibelius-Akatemiassa vanhempiensa professori Igor Bezrodnyn ja professori Mari Tampere-Bezrodnyn luokalla. Myöhemmin hän opiskeli Lontoossa ja voitti kultamitalin, Guildhall School of Music and Drama -koulun korkeimman palkinnon vuonna 2006. Saman palkinnon ovat aiemmin voittaneet mm. Bryn Terfel ja Jacqueline du Pré.

Vuosien varrella Anna-Liisa on esiintynyt orkesterin solistina mailman arvostetuimmilla konserttilavoilla kuten Gewandhaus Leipzigissa, Royal Festival Hall, Barbican Hall, Wigmore Hall, Konzerthaus Berlin, Kölnin filharmonia, Cadogan Hall, Birmingham Symphony Hall, Finlandia-talo, Estonia-talo, Pietarin filharmonian sali, Moskovan konservatorion suuri ja pieni sali, Rachmaninov-talo, ja lukemattomia muita. Anna-Liisa on työskennellyt lukuisien huippukapellimestarien kanssa, heidän joukossaan mm. Leif Segerstam, Neeme Järvi, Leonid Grin, Nikolay Aleksejev, Eri Klas, Paavo Järvi, Okko Kamu, Kristjan Järvi, Olari Elts, Sian Edwards, Sascha Goetzel, Juha Kangas, Santtu-Matias Rouvali, Arvo Volmer ja Paul Magi. Hän soittaa usein tunnetun pianisti Ivari Iljan (Dmitri Hvorostovskin pianisti) kanssa. He levyttivät yhdessä debyyttialbumin Alba Records -yhtiölle, ja levy sai ylistävän vastaanoton kaikkialla maailmassa.

Anna-Liisa on palkittu useilla palkinnoilla, kuten Rotary-klubin erikoispalkinto, Lontoon Musicians’ Benevolent Fundin Ian Flemingin hyväntekeväisyyspalkinto, Martin Musical Scholarship Award, Hattori-säätiön ja Myra Hessin säätiön palkinnot, Ricci-säätiön palkinto 2009, Making Music -säätiön nuori taiteilija -palkinto 2009, Heifetzin kansainvälisen viulukilpailun palkinto, kansainvälinen Brahms-viulukilpailu, jne. Vuonna 2005 Bezrodny palkittiin Lontoon sinfoniaorkesterin nuorille taiteilijoille myönnettävällä PROMIS-palkinnolla, ja samana vuonna hän vastaanotti kunniapalkinnon suomalaiselta Pro Musica -säätiöltä. Kaudella 2016-17 Bezrodny sai Viron kulttuurisäätiön vuoden muusikko -kunniamaininnan kansainvälisestä ja tuotteliaasta konsertoinnistaan.

Bezrodnyn soittoa on kuultu useaan otteeseen Suomen ja Viron televisioissa ja yleisradioissa, NBC:llä sekä BBC Radio 3:llä Iso-Britanniassa. Viime kausina Bezrodny on käynyt esiintymässä mm. Lontoon Philharmonia-orkesterin, Lontoon Royal Philharmonic Orchestran, Birminghamin kaupungin sinfoniaorkesterin, Moskovan sinfoniaorkesterin, Zürichin kamariorkesterin, Helsingin kaupunginorkesterin, Lahti Sinfonian, Turun kaupunginorkesterin, Gewandhaus Leipzigin, Viron kansallisen orkesterin, Tallinnan kamariorkesterin, Riian sinfoniaorkesterin, Georgian kamariorkesterin, Vilnan kaupunginorkesterin ja unkarilaisen Pécsin kaupunginorkesterin solistina. Bezrodny on omistautunut kamarimuusikko ja on tehnyt yhteistyötä huippumuusikoiden kuten Ivry Gitlis, Maxim Vengerov, Ida Händel, Liana Isakadze, Alexander Rudin, Peeter Laul, jne. Kanssa. Hänen repertuaarinsa ulottuu barokista nykymusiikkiin, ja hän on kantaesittänyt useita teoksia mm. virolaisilta säveltäjiltä. Viimeksi Rein Rannap sävelsi ja omisti Bezrodnylle teoksen Cantilena viululle ja orkesterille.

Vuonna 2010 Bezrodny levytti virolaissäveltäjä Eino Tambergin viulukonserton yhteistyössä Vanemuinen teatterin ja kapellimestari Mihkel Kutsonin kanssa säveltäjän 80-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Hiljattain Bezrodny julkaisi ERP Recordsille (Estonian Record Productions) tuotetun DVD:n, jolla hän soittaa Mozartin ja Haydnin viulukonserttoja. DVD sai kiittävän vastaanoton. DVD on omistettu hänen edesmenneelle isälleen, viulisti-kapellimestari Igor Bezrodnylle.

Kiireisen soolouransa ohella Bezrodny on vuodesta 2007 asti opettanut Guildhall School of Music and Drama -koulussa sekä Purcell-koulussa Lontoossa, ja hän suhtautuu intohimoisesti musiikin opetukseen tuleville sukupolville. Aiemmin Bezrodnylla oli opettajan virka Viron musiikki- ja teatteriakatemiassa. Hän on pitänyt mestarikursseja Norjassa, Ruotsissa, Virossa, Suomessa, Chilessä, Argentiinassa, Brasiliassa, Venäjällä ja Iso-Britanniassa. Hän tukee mielellään nuoremman sukupolven pyrkimyksiä sisällyttää klassista musiikkia heidän jokapäiväiseen elämäänsä. Lokakuusta 2018 eteenpäin Bezrodny toimii puolittaisessa professorin virassa Karlsruhen musiikkikorkeakoulussa. Bezrodnyn lähitulevaisuuteen kuuluu Bachin kaksoisviulukonserton esittäminen viulisti Nicola Benedettin kanssa ja kamarimusiikkilevytysprojekti Maxim Vengerovin kanssa Decca-levymerkille.

Anna-Liisa Bezrodny soittaa tällä hetkellä Amati-viulua, jonka hänelle on lainannut Suomen kulttuurirahasto.