Alina Pogostkina

Alina Pogostkina

”Syvän liikuttavista” esiintymisistään ylistetty (Hamburger Abendblatt) Alina Pogostkina, vuoden 2005 Sibelius-viulukilpailun voittaja, esiintyy monilla maailman maineikkaimmista festivaaleista ja konserttilavoista. Hän on työskennellyt Vladimir Ashkenazyn, Gustavo Dudamelin, David Zinmanin, Jonathan Nottin, Paavo Järven, Michael Sanderlingin, David Afkhamin, Robin Ticciatin, Thomas Hengelbrockin ja John Storgårdsin kaltaisten johtajien kanssa.

Tällä kaudella Alina Pogostkina palaa esiintymään Philharmonia Orchestran solistina, kapellimestarina Xian Zhang, sekä BBC Philharmonic Orchestran solistina Clemens Schuldtin johdolla. Hän esiintyy myös Stuttgartin osavaltionorkesterin, Tapiola Sinfonietan ja Prahan radion sinfoniaorkesterin kanssa. Kamarimusiikkiprojektit tuovat hänet yhteen muiden muusikoiden, mm. Dorothea Oberlingerin, Sonatori de la Gioiosa Marca -yhtyeen, Nimrod Guezin ja Danjulo Ishizakan kanssa.

Pogostkina on aiemmin soittanut mm. L’Orchestra dell’ Accademia Nazionale di Santa Cecilian, Budapestin festivaaliorkesterin, Berliinin radiosinfoniaorkesterin, Tukholman kuninkaallisen filharmonisen orkesterin, BBC Symphony Orchestran (kapellimestarinaan Sakari Oramo), Radion sinfoniaorkesterin, BBC Scottish Symphony Orchestran, Orchestre Philharmonique de Radio Francen, NHK:n, Yomiuri Nippon -sinfoniaorkesterin, Berliinin saksalaisen sinfoniaorkesterin, SWR-sinfoniaorkesterin, Mahler-kamariorkesterin ja hr-sinfoniaorkesterin solistina. Pogostkina on esiintynyt suurella menestyksellä myös Los Angeles Philharmonicin, San Francisco Symphonyn ja Pietarin filharmonisen orkesterin solistina.

Hän esiintyy festivaaleilla mm. Schleswig-Holsteinissa, Mecklenburg-Vorpommernissa ja Bergenissä, Salzburger Festspielessä,  Edinburghin kansainvälisillä festivaaleilla, Grafenegg-festivaaleilla, Istanbulin musiikkifestivaaleilla, Rheingau Musik Festivalissa ja Aix-en-Provencen pääsiäisfestivaaleilla.

Pogostkina opiskeli barokkiviulua Reinhard Goebelin johdolla Salzburgin Mozarteumissa. Hänen soittonsa on vaikuttavan monipuolista ja hänen ohjelmistonsa ulottuu usein suolikielillä soitetusta barokista ja klassismista moderneihin mestariteoksiin. Hän on esiintynyt yhdessä Reinhard Goebelin kanssa mm. Tapiola Sinfonietan, Helsingin barokkiorkesterin ja WDR Sinfonieorchester Kölnin konserteissa.

Pogostkina on innokas kamarimuusikko ja on soittanut yhdessä mm. Steven Isserlisin, Yuri Bashmetin, Gidon Kremerin, Menahem Presslerin, Christoph Eschenbachin, Pekka Kuusiston, Maxim Rysanovin, Jörg Widmannin ja Joshua Bellin kanssa. Pogostkinan intohimo nykymusiikkiin välittyy vahvasti hänen esiintymisistään useissa radio- ja televisio-ohjelmissa sekä hänen ylistetystä levytyksestään Pēteris Vasksin viuluteoksista, joka julkaistiin keväällä 2012.

Pietarissa syntynyt Pogostkina varttui Saksassa ja aloitti viulunsoiton isänsä Alexander Pogostkinin opetuksessa. Myöhemmin hän on opiskellut Antje Weithaasin johdolla Berliinin Hanns Eisler -musiikkikorkeakoulussa.