Suzana Bartal

Suzana Bartal

Suzana Bartal on vakiinnuttanut paikkansa sukupolvensa kiehtovimpien lahjakkuuksien joukossa. Bartal voitti New York Concert Artists konserttokilpailun vuonna 2013, ja Bonner Anzeiger -sanomalehti kuvaili hänen soittoaan ”briljantiksi, sävykkääksi ja virtuoottiseksi”. Hän on hiljattain esiintynyt arvovaltaisissa saleissa kuten Bonnin Beethoven-talossa, Pariisin Radio Francessa ja Salle Pleyelissä, New Yorkin Merkin Hallissa ja Lontoon Milton Courtissa. Hän on levyttänyt France Musiquella ja West Deutscher Rundfunk -radiolla. Huippukohtia ovat olleet konsertit Musée d’Orsayn auditoriossa, Classique au Vert -festivaalilla Pariisissa, Palazetto Bru Zanessa Venetsiassa, Kaposvar-kamarimusiikkifestivaalilla Unkarissa, Schloss Elmaun linnassa, Aix-en-Provencen Festival de Pâquesilla, Festival de l’Epau -juhlilla, Rencontres Musicales Evian -festivaalilla, Berlioz-festivaalilla, Besançon festivaalilla, Vichyn oopperassa ja Turun musiikkijuhlilla.

Vuonna 2018 Suzana Bartal esitti useaan otteeseen Lisztin Années de pèlerinage -teossarjan kolmessa konsertissa saman päivän aikana, ja esitys sai ylistäviä arvioita. Samana vuonna hän avasi Orchestre Avignon Provencen konserttikauden esittämällä solistina Brahmsin toisen pianokonserton Samuel Jeanin johdolla. Hänen ensimmäinen oma albuminsa koostuu Schumannin pianomusiikista ja julkaistiin maaliskuussa 2016 levy-yhtiöllä Paraty (levityksestä vastaa Harmonia Mundi), ja kriitikot ovat antaneet levylle lämpimän vastaanoton. Kauden 2019-2020 huippukohtia ovat Bartalin debyyttiesiintyminen Philharmonie de Paris - orkesterin solistina esittämässä Griegin pianokonserton, resitaali Louvren auditoriossa, esiintyminen Jyväskylä Sinfonian solistina sekä hänen levytyksensä Lisztin Années de pèlerinage -sarjasta, joka on julkaistu levymerkillä Naïve.

Bartal on erittäin aktiivinen kamarimuusikko ja hänen yhteistyökumppaneihinsa kuuluu huippusoittajia kuten viulistit Josef Spacek, Kristóf Baráti, Alina Pogostkina, Rosanne Philippens, Alexandra Conunova, alttoviulisti Lise Berthaud, sekä sellistit Henri Demarquette, Benedict Klöckner, István Várdai ja Claudio Bohorquez.

Bartal syntyi unkarilaiseen perheeseen Romanian Timişoarassa ja aloitti musiikkikoulutuksensa kotikaupungissaan. Vuodesta 2005 alkaen hän opiskeli Denis Pascalin, Pierre Pontierin johdolla Florent Boffardin Pariisissa ja Lyonissa, ja vuosina 2011- 2014 Yale School of Musicissa Peter Franklin opetuksessa. Hän valmistui musiikin tohtoriksi Yale School of Musicista vuonna 2018 ja hänet palkittiin Harriet Gibbsin muistopalkinnolla kiitoksena hänen erinomaisista opintosuorituksistaan Yalessa. Vuosina 2013–2014 Suzana toimi myös pianonsoiton opettajana Yalessa.

Bartalin musikaaliseen ja taiteelliseen kehitykseen on vaikuttanut moni merkittävä taiteilija kuten Sir András Schiff, Leon Fleisher, Paul Lewis, Menahem Pressler, Jean-Claude Pennetier ja Matti Raekallio.