Hanna Pakkala

Hanna Pakkala

Alttoviulisti Hanna Pakkala (s. 1985) työskentelee Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin sooloaltistina, Helsingin Barokkiorkesterin alttoviulun äänenjohtajana, Kokkola-kvartetin alttoviulistina sekä freelance-kamarimuusikkona. Hän on yksi Suomen kansainvälisesti aktiivisimmista nuoren polven alttoviulutaiteilijoista ja esiintyy säännöllisesti koti- ja ulkomaisilla festivaaleilla ja konserttilavoilla, sekä modernilla että barokkialttoviululla. Lisäksi hän opettaa alttoviulunsoittoa ja kamarimusiikkia Sibelius-Akatemiassa ja Centria-ammattikorkeakoulussa. Pakkala on opiskellut alttoviulunsoittoa Sibelius-Akatemiassa sekä Berliinin ja Weimarin musiikkikorkeakouluissa opettajinaan mm. professorit Anna Kreetta Gribajcevic, Pauline Sachse ja Erich Krüger, sekä lukuisilla mestarikursseilla mm. Tabea Zimmermannin ja Kim Kashkashianin johdolla.

Pakkala on levyttänyt viime vuosina runsaasti kamari- ja orkesterimusiikkia eri kokoonpanoissa, ja hänen ensimmäinen solistinen äänitteensä, Hans Gálin alttoviulumusiikkia sisältävä levy Hans Gál: Music for Viola Volume 1 (Toccata Classics), ilmestyi vuonna 2019 loistavin arvosteluin (mm. Gramophone).  Kevään 2022 Pakkala työskenteli Wihurin rahaston taiteilija-apurahan turvin J. S. Bachin soolosellosarjojen levytyksen parissa.

Hanna Pakkalan soitossa korostuu tyylitietoisuus, elävä dynaamisuus ja ilmaisuvoimainen sointi. Hän pitää sekä muusikkona toimiessaan että opetustyössään tärkeänä musiikin merkitysten syvällistä kokemista sekä virtaavaa vuorovaikutusta itsen, soittimen, kollegoiden sekä opiskelijoiden kanssa.