Erica Back

Erica Back

Suomenruotsalainen mezzosopraano Erica Back on aktiivinen oopperan, oratorion, liedin ja kamarimusiikin tulkitsija. Hänen ohjelmistonsa ulottuu barokista nykymusiikkiin ja hän on kantaesittänyt Lotta Wennäkosken, Kalevi Ahon, Olli Kortekankaan ja Eero Hämeenniemen teoksia. Hän on tehnyt mm. yhteistyötä kapellimestarien Michael Güttlerin, Louis Langréen, Philippe Auguinin, Santtu- Matias Rouvalin, Tomas Djupsjöbackan, Klaus Mäkelän ja Aapo Häkkisen kanssa. Erica Back debytoi Suomen Kansallisoopperassa 2016 Mozartin Taikahuilussa (II nainen), ja sen jälkeen hän on esiintynyt Tukholman Confidencen-teatterissa, Vaasa Baroquessa, Tampereen oopperassa ja Savonlinnan oopperajuhlilla. Viime vuosien oopperarooleja ovat olleet muun muassa Dorabella (Cos fan tutte), Cherubino (Figaron häät), Orlofsky (Lepakko), Serafina Suomi (Veljeni vartija) ja Ruggiero (Alcina). Tammikuusta 2019 lähtien hän on ollut kiinnitettynä Saksan Oldenburgin oopperaan, missä hän tulee tekemään debyyttinsä unelmaroolissaan - Octavian rooli Richard Straussin oopperassa Ruusuritari.

Liedmusiikissa häntä kiinnostavat erityisesti naissäveltäjien harvinaisuuksien esiin kaivaminen. Hän on myös esiintynyt oratorioiden alttosolistina mm. Tampereen filharmonian, Turun filharmonian, Vaasan Kaupunginorkesteri, Lapin kamariorkesteri, Suomalaisen Barokkiorkesterin ja Helsingin Barokkiorkesterin kanssa.

Kilpailumenestyksistä voidaan mainita toinen sija ja liedtulkinnan erikoispalkinto Järvenpään Sibelius-kilpailussa 2015, jaettu toinen sija Lappeenrannan laulukilpailuissa 2016, Caj Ehrstedt -palkinto ja konserttipalkinto Mozarteumin kesäakatemiassa Salzburgissa 2017. Vuonna 2020 hänelle myönnettiin apurahapalkinto Stina Krookin säätiöltä. Erica valmistui maisteriksi Sibelius-Akatemian oopperaluokalta 2016, jossa hänen ohjaajanaan toimi Monica Groop. Hän on myös opiskellut Piteåssa ja Kokkolassa. Hänen taustaansa liittyy myös käyrätorven soittoa.