Jaani Helander

Jaani Helander

Jaani Helander valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta vuonna 2013 professori Martti Rousin luokalta ja on siitä lähtien ollut Helsingin kaupunginorkesterin jäsen. Tällä hetkellä hän opiskelee professori Natalia Gutmanin johdolla Scuola di Musica di Fiesolessa Firenzessä, Italiassa. Hän toimii myös Sibelius-Akatemiassa sellon tuntiopettajana.

Helander voitti toisen palkinnon Turun sellokilpailussa 2010 ja ensimmäisen palkinnon jousisoitinkilpailussa ISA-festivaalilla Itävallassa samana vuonna. Helander on esiintynyt Suomessa muun muassa Turun filharmonisen orkesterin, Joensuun kaupunginorkesterin ja Kaartin soittokunnan solistina sekä Itävallassa Spirit of Europe -kamariorkesterin solistina.

Kamarimuusikkona Helander on esiintynyt useilla festivaaleilla, kuten Kuhmon kamarimusiikissa ja Korsholman musiikkijuhlilla sekä ulkomailla iPalpiti-festivaalilla Los Angelesissa ja Nafplion-festivaalilla Kreikassa. Hän soittaa myös TEOS-pianotriossa viulisti Kreeta-Julia Heikkilän ja pianisti Jaan Otsin kanssa. Helander on toiminut soolosellistinä muun muassa Helsingin kaupunginorkesterissa, Tampere Filharmoniassa sekä kansainvälisen iPalpiti-jousiorkesterin Israelin-kiertueella.

Helander on tehnyt useita sovituksia eri musiikkityyleistä kahdelle sellolle. Näitä sovituksia kuullaan Helsinki Chamber Music Festivalin “MegaloVania”-konsertissa.

Jaani Helander soittaa Finlandssvenska Instrumentfondenin italialaisella Vincenzo Postiglione -sellolla vuodelta 1914.