Andres Kaljuste

Andres Kaljuste

Virolainen kapellimestari, viulisti ja alttoviulisti Andres Kaljuste opiskelee orkesterinjohtoa Sibelius-Akatemiassa Atso Almilan ja Hannu Linnun johdolla. Hän toimii myös vierailevana alttoviulun äänenjohtajana Helsingin kaupunginorkesterissa.

Kaudella 2016-2017 Kaljuste johtaa ensi kertaa Helsingin kaupunginorkesteria, Tampere Filharmoniaa, Odensen sinfoniaorkesteria, Avanti!-kamariorkesteria ja Oulu Sinfoniaa. Hänet valittiin johtamaan televisioitavaa sinfoniakonserttia Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterin perustamisen 100-vuotisjuhlan kunniaksi. Syyskaudella 2016 Kaljuste suoritti oopperanjohtokoulutuksen ja esitti Humperdinckin oopperan Hannu ja Kerttu sekä Rautavaaran oopperan Tietäjien lahja.

Kaljuste on osallistunut Esa-Pekka Salosen, Neeme ja Paavo Järven, Sir Roger Norringtonin, Herbert Blomstedtin, Mikko Franckin ja John Storgårdsin mestarikursseille ja tehnyt yhteistyötä Jyväskylän, Kuopion ja Pärnun kaupunginorkesterien sekä hollantilaisen Philips-sinfoniaorkesterin kanssa.

Kaljuste opiskeli viulunsoittoa Tukholman kuninkaallisessa musiikkiakatemiassa ja myöhemmin Berliinin Hanns Eisler –konservatoriossa. Tämän jälkeen hän sai kaksivuotisen stipendin opiskeluun Rundfunk-sinfoniaorkesterin akatemiassa, ja siitä lähtien hän on viettänyt kiireistä freelance-uraa. Hän on soittanut mm. Iso-Britannian huippuorkestereissa kuten RPO:ssa ja Philharmoniassa sekä Oulu Sinfonian vierailevana konserttimestarina.

Hän on työskennellyt jousiorkesterien kapellimestarina sekä viulun- ja alttoviulunopettajana Lilla akademien –musiikkikoulussa, jota pidetään yhtenä pohjoismaiden johtavista musiikkikouluista.

Kaljuste on esiintynyt Viron kansallisen sinfoniaorkesterin, Veronan kaupunginorkesterin, Tallinnan kamariorkesterin, Belgrade Strings –jousiorkesterin ja Vanemuisen sinfoniaorkesterin solistina. Ensiesiintymisessään Berliinin Konzerthausissa vuonna 2010 hän soitti Brahmsin viulukonserton Cappella Academica –yhtyeen solistina.