Christel Lee

Christel Lee

Kanadalais-yhdysvaltalainen viulisti Christel Lee voitti vuoden 2015 kansainvälisen Jean Sibelius -viulukilpailun ensimmäisenä pohjoisamerikkalaisena kilpailun 50-vuotisessa historiassa. Voiton jälkeen hänet kutsuttiin solistiksi Helsingin kaupunginorkesterin ja pääkapellimestari John Storgårdsin kiertueelle Birminghamiin ja Dubliniin Sibeliuksen syntymän 150-vuotispäivän kunniaksi. Ennen menestystä Helsingissä hän on saavuttanut lukuisia palkintoja ja kunnianosoituksia, mm. Münchenissä järjestetyn vuoden 2013 ARD:n kansainvälisen kilpailun toisen sijan ja yleisöpalkinnon.

Solistina Lee on esiintynyt mm. Radion sinfoniaorkesterin, Baijerin radion sinfoniaorkesterin, Korean Symphonyn, KBS Symphonyn, Vancouverin sinfoniaorkesterin, Aspen Sinfonian ja SWR-Stuttgartin radion sinfoniaorkesterin kanssa. Lee on myös intohimoinen kamarimuusikko ja on työskennellyt sukupolvensa johtavien taiteilijoiden kanssa. Hän vierailee säännöllisesti festivaaleilla Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa, mm. Mecklenburg-Vorpommernin kamarimusiikkifestivaaleilla, Würzburgin Mozartfestissä ja Kronberg-akatemian festivaaleilla.

Lee esiintyy lähitulevaisuudessa Helsingin kaupunginorkesterin, Korean Symphonyn ja Philharmonie Südwestfalenin solistina. Hän myös esiintyy ensimmäistä kertaa Gstaadin festivaaleilla, Cantabile-festivaaleilla Lissabonissa ja Settimane Musicali Ascona -festivaaleilla Locarnossa.

Lee on perhetaustaltaan korealainen, mutta syntyi Bloomingtonissa, Indianan osavaltiossa, Yhdysvalloissa. Hän aloitti viulunsoiton viisivuotiaana Vancouverissa, Kanadassa ja muutti myöhemmin New Yorkiin käymään koulua Professional Children’s Schoolissa. Hän valmistui Juilliardista vuonna 2011 ja päätti jatko-opintonsa Kronberg-akatemiassa ja Münchenin Hochschule für Musik und Theaterissa Ana Chumachencon oppilaana. Hänen aiempia opettajiaan ovat olleet mm. Naoko Tanaka ja Kyung Wha Chung.

Lee soittaa Lorenzo Storionin valmistamaa viulua vuodelta 1781, joka on ollut hänellä lainassa hampurilaiselta Deutsche Stiftung Musikleben -säätiöltä vuodesta 2015.