Taiteilijat 2021

Taiteilijat

Kuva: Arttu Rantakärkkä

Pekko Pulakka, viulu

Pekko Pulakka on toiminut Tampere Filharmonian 1. konserttimestarina syksystä 2016 lähtien. Sitä ennen hän toimi Turun filharmonisen orkesterin vuorottelevana 1. konserttimestarina. Hänet on palkittu vuonna 2015 Kuopion viulukilpailussa 2. palkinnolla ja Jean Sibelius -viulukilpailussa parhaiten menestyneelle suomalaiselle myönnettävällä erikoispalkinnolla. Vuonna 2010 hän oli Hauhon musiikkijuhlien historian ensimmäinen nuori taiteilija. Lisäksi hän on esiintynyt kamarimuusikkona Helsingin juhlaviikoilla ja Turun musiikkijuhlilla sekä Kuhmon Kamarimusiikissa nuorena kamarimuusikkona. Solistina Pulakka on esiintynyt mm. Tampere Filharmonian, Turun filharmonisen orkesterin ja Kuopion kaupunginorkesterin kanssa. Kesästä 2018 alkaen Pulakka on toiminut myös Savonlinnan oopperajuhlilla konserttimestaritehtävissä.

Kreeta-Julia Heikkilä, viulu

Kreeta-Julia Heikkilä on monipuolisena viulistina kansainvälisesti kysytty konserttimestari, solisti ja kamarimuusikko, joka keskittyy konserttitoimintansa lisäksi kehittämään klassisen musiikin kulttuuria toimimalla mm. Helsinki Chamber Music Festivalin taiteellisena johtajana. Konserttimestarina Heikkilä on vieraillut useiden pohjoismaisten orkestereiden lisäksi Lontoon BBC-sinfoniaorkesterissa sekä Amerikassa iPalpiti- ja Atlantic Music Festival -orkestereissa. Hän on esiintynyt monien suomalaisten orkestereiden solistina sekä niin kamarimuusikkona kuin solistina useilla kansainvälisillä festivaaleilla Euroopan maissa, Etelä-Koreassa, Amerikassa ja Venäjällä. Lisäksi hän soittaa TEOS-pianotriossa sellisti Jaani Helanderin ja pianisti Jaan Otsin kanssa.

Kuva: Maarit Kytöharju

Hajnalka Standi-Pulakka, alttoviulu

Unkarilainen Hajnalka Standi-Pulakka muutti Suomeen vuonna 2012 ja vaihtoi soittimensa viulusta alttoviuluun. Hän aloitti opinnot Sibelius-Akatemiassa Tommi Aallon johdolla vuonna 2013 ja valmistui keväällä 2018 Lilli Maijalan luokalta. Maaliskuussa 2020 hän voitti Helsingin kaupunginorkesterissa alttoviulun varaäänenjohtajan koesoiton. Hän on työskennellyt myös Suomen kansallisoopperan orkesterissa ja Tampere Filharmoniassa. Sijaisuuksia hän on tehnyt Keski-Pohjanmaan kamariorkesterissa, RSO:ssa, Sinfonia Lahdessa, Tapiola Sinfoniettassa ja Turun filharmonisessa orkesterissa. Tärkeä orkesterisoiton koulu oli myös Euroopan unionin nuoriso-orkesteri (EUYO), jossa Hajnalka soitti vuosina 2009–2012, mm. Gianandrea Nosedan johdolla. Hajnalka on soittanut kamarimusiikkia mm. Marko Ylösen ja Réka Szilvayn kanssa.

Jaani Helander, sello

Jaani Helander valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta vuonna 2013 professori Martti Rousin luokalta ja on siitä lähtien ollut Helsingin kaupunginorkesterin jäsen. Helander voitti toisen palkinnon Turun sellokilpailussa 2010 ja ensimmäisen palkinnon jousisoitinkilpailussa ISA-festivaalilla Itävallassa samana vuonna. Kamarimuusikkona Helander on esiintynyt useilla festivaaleilla, kuten Kuhmon kamarimusiikissa ja Korsholman musiikkijuhlilla sekä ulkomailla iPalpiti-festivaalilla Los Angelesissa ja Nafplion-festivaalilla Kreikassa. Hän soittaa myös TEOS-pianotriossa viulisti Kreeta-Julia Heikkilän ja pianisti Jaan Otsin kanssa.

Anna Westerlund, sello
Helsinkiläinen sellisti Anna Westerlund tunnetaan etenkin omistautuneena kamarimuusikkona. Anna suorittaa parhaillaan maisteriopintojaan Sibelius-Akatemiassa professori Marko Ylösen luokalla ja keikkailee pääkaupunkiseudun orkestereissa sekä Lapin kamariorkesterissa. Anna on kamariyhtyeineen niittänyt kilpailumenestystä monissa kilpailuissa, viimeisimpänä kansainvälisessä Ilmari Hannikainen -pianokamarimusiikkikilpailussa Jyväskylässä maaliskuussa 2020. Tuolloin Annan, viulisti Abel Puustisen ja pianisti Fanny Söderströmin muodostama Trio Est soitti finaalierässä harvoin esitetyn Martinůn triokonserton, ja voitti kolmannen palkinnon. Soolosoittajana menestystä on mm. vuoden 2018 Turun sellokilpailusta. Annalla on käytössään Suomen Kulttuurirahaston Claude Pierray -sello vuodelta 1714.
Johannes Elfving, sello

Johannes Elfving opiskelee Sibelius-Akatemian maisteriohjelmassa Jaani Helanderin johdolla. Kandidaatin opinnot hän suoritti Hannu Kiiskin oppilaana. Johannes aloitti sellonsoiton Espoon musiikkiopistossa, jossa viimeisinä vuosina häntä opetti Petja Kainulainen. Näinä vuosina syntyi kipinä ”sellismiin” ja klassisen musiikin ihanuuteen ylipäänsä. Sellossa Johannesta kiehtoo sen laaja ääniala sekä kaunis, ihmiskorvaa hivelevä sointi. Korona-aika on entisestään vahvistanut Johanneksen intohimoa yhteismusisointiin ja vuorovaikutukseen toisten muusikkojen kanssa. Johannes on osallistunut Royal Concertgebouw Orchestran sekä Helsingin kaupunginorkesterin kisällikoulutuksiin. Vuonna 2016 Johannes voitti toisen palkinnon Erkki Melartin -kamarimusiikkikilpailussa yhdessä ystävänsä, pianisti Kiku Kämäläisen kanssa.

 

 

 

Piotr Zimnik, kontrabasso

Puolalainen kontrabasisti Piotr Zimnik on aktiivinen solisti sekä kamari- ja orkesterimuusikko. Hän valmistui Bytomin musiikkikoulusta professori Gerard Przybyłan johdolla. Myöhemmin hän jatkoi opintojaan professori Miloslav Jelinekin luokalla Brnossa, Tšekissä. Piotr on voittanut palkintoja useista kilpailuista, kuten ensimmäisen palkinnon kansainvälisestä Leoš Janáček -kilpailusta ja ensimmäisen palkinnon kansainvälisestä kontrabassokilpailusta Wrocław'ssa, Puolassa. Vuodesta 2019 alkaen Piotr on soittanut kontrabasson varaäänenjohtajana Helsingin kaupunginorkesterissa. Seuraavalla kaudella hän siirtyy Berliinin filharmonikkoihin.

 

 

 

Mariko Furukawa, piano

Japanilainen pianisti Mariko Furukawa on voittanut useita maineikkaita kilpailuja, kuten Porton kansainvälisen pianokilpailun Portugalissa ja Dorothey MacKenzie -kilpailun Yhdysvalloissa. Mariko on myös aktiivinen kamarimuusikko ja hän on tehnyt yhteistyötä useiden tunnettujen taiteilijoiden kanssa. Vuonna 2012 hän sai erikoispalkinnon All Japan -musiikkikilpailussa erinomaisesta esiintymisestään kamaripianistina. Mariko Furukawa on valmistunut musiikin maisteriksi Juilliardin yliopistosta ja musiikin kandidaatiksi Mannesin musiikkikorkeakoulusta.

Jaan Ots, piano

Jaan Ots on virolainen kapellimestari ja pianisti. Ots on johtanut mm. Lahti Sinfoniaa, Pärnun kaupunginorkesteria ja Narvan kaupunginorkesteria. Hän on toiminut apulaiskapellimestarina Radion sinfoniaorkesterissa kaudella 2015-16, Verdin Otello-produktiossa Savonlinnan oopperajuhlilla vuonna 2018 sekä Bizet’n Carmenissa Vaasan teatterissa. Kapellimestaritöiden ohella Ots on aktiivinen kamarimuusikko. Hän on Frielinghaus Ensemblen jäsen ja kiertää Eurooppaa useiden yhtyeiden, kuten Amaryllis-kvartetin ja Frielinghaus Ensemblen kanssa. Hän soittaa myös TEOS-pianotriossa.