Jaan Ots

Jaan Ots

Jaan Ots on virolainen kapellimestari ja pianisti. Viime kaudella hän debytoi Kansallisoopperassa johtamalla Tšaikovskin Pähkinänsärkijä-baletin. Hän johti myös Glasperlenspiel Sinfonietta -orkesteria yhteiskiertueella menestyksekkään Collegium Musicale -kuoron kanssa. Viimeksi hän on debytoinut Hampurin Elbphilharmonie- konserttitalossa Hamburger Camerata -ryhmän johdossa. Ots on lisäksi johtanut Lahti Sinfoniaa, Pärnun kaupunginorkesteria ja Narvan kaupungin orkesteria. Hän on toiminut apulaiskapellimestarina Radion sinfoniaorkesterissa kaudella 2015-16, Verdin Otello -produktiossa Savonlinnan oopperajuhlilla 2018 sekä Bizet’n Carmenissa Vaasan teatterissa.

Hänen tulevia työtehtäviään ovat apulaiskapellimestarin paikka Kreikan kansallisoopperan tuotannossa Dimitri Šostakovitšin oopperasta Mtsenskin piirikunnan Lady Macbeth, konserttisarja Tallinnan musiikkikorkeakoulun sinfoniaorkesterin johdossa ja ensiesiintyminen Eesti Sinfonietan johdossa. Hän on toista kautta Tallinnan musiikkikorkeakoulun sinfoniaorkesterin pääkapellimestari.

Otsilla on kandidaatin tutkinto pianonsoitosta Eestin musiikki- ja teatteriakatemiasta sekä orkesterinjohdon maisterintutkinto Sibelius-akatemialta. Johtamisopintojensa aikana hän vietti yhden vuoden vaihto-oppilaana Conservatoire de Paris (CNSM) -koulussa Ranskassa. Hän on myös osallistunut usealle mestarikurssille, opettajina mm. Jukka-Pekka Saraste, Neeme Järvi, Paavo Järvi, Thomas Sanderling ja David Zinman, ja näiden kurssien puitteissa saanut tilaisuuden johtaa useita orkestereita, kuten Shanghain oopperaorkesteria, Oulu Sinfoniaa, Unkarilaista Miskolc-sinfoniaorkesteria ja Janáček-orkesteria Tšekin Ostravassa.

Ots kasvoi musiikkiperheessä ja on ollut mukana musiikissa varhaisesta iästä lähtien. Pianon lisäksi hän on opiskellut pitkään trumpetin soittoa. Ots on soittanut kumpaakin soitinta huipputasolla ja osallistunut yli 20 kilpailuun Virossa, Latviassa, Venäjällä ja Saksassa, ja voittanut mm. ensimmäisen palkinnon Steinway & Sons -pianokilpailussa nuorille pianisteille ja Viron kansallisessa puhallinsoitinkilpailussa.

Johtamistöiden rinnalla Ots on aktiivinen kamarimuusikko. Hän on Frielinghaus Ensemblen jäsen ja kiertää usein Eurooppaa useiden yhtyeiden kuten Amaryllis-kvartetin tai Frielinghaus Ensemblen kanssa. Hän on myös osa pianotrioa TEOS.

Ots on Beethoven Now! -projektin ja -kamariorkesterin perustajajäsen. Projektin tavoitteena on tutkia Beethovenin ja klassisen kauden musiikkia laajalla ja innovatiivisella lähestymistavalla.