Konserttisalit

Konserttisalit

Festivaali tarjoaa korkeatasoisia konserttielämyksiä keskeisellä paikalla Torikortteleiden, Senaatintorin ja koko historiallisen Helsingin ympäristössä. Alueen arkkitehtuuriltaan ainutlaatuiset jugendsalit, Torikortteleiden kahvilat sekä keskustan kirkot tarjoavat idylliset puitteet persoonallisille konserttikokonaisuuksille.

Balderin sali

Aleksanterinkatu 12, 00170 Helsinki

Balderin talo rakennettiin vuonna 1813 paikalle, jossa aikaisemmin oli ollut taitekattoinen puutalo. Se oli palanut 17.–18. marraskuuta 1808 raivonneessa tuhoisassa palossa, joka autioitti lähes koko Helsingin keskustan. Puutalosta jäi ainoastaan kellarit. Arkkitehti Pehr Granstedt sai tehtäväkseen piirtää uudisrakennuksen, joka rakennettiin sen ajan yksinkertaisen ranskalaiseen barokkityyliin. Raittiusyhdistys Balder osti talon 1917, koska tilat Yrjönkadulla olivat käyneet liian pieneksi yhdistyksen toiminnalle. Myös uusi talo jäi pian pieneksi. 1931 rakennettiin lisäkerros, jonne tehtiin juhlasali, kahvila, aula ja pikku-sali. Balderin sali vihittiin käyttöön 22.10.1931.

Lue lisää

Balderin salissa lauantaina 7.7. klo 14.00
“Helsinki Chamber Music Festivalin Suuri Puhallus” - yhteistyössä Helsinki Wind Festivalin kanssa

 

Café Engel

Aleksanterinkatu 26, 00170 Helsinki

Café Engel sijaitsee Sunnin talossa, Senaatintorin laidalla. Rakennus on yksi Helsingin vanhimmista kivitaloista. Se rakennettiin vuonna 1765 aiemman piipputehtaan paikalle ja alimman kerroksen rakennusmestarin nimi on jäänyt historian hämärään. Ylemmät kerrokset lisättiin 1830-luvulla ja julkisivun suunnitteli Carl Ludvig Engel (1778-1840). Engel opiskeli kotikaupungissaan Berliinissä ja jatkoi opintojaan myöhemmin tsaari Aleksanterin II:n Pietarissa. Hän suunnitteli Senaatintorin ympäristöön monia empiretyylisiä rakennuksia, kuten Helsingin Tuomiokirkon ja Yliopiston päärakennuksen sekä kirjaston.

 

Café Engelissä perjantaina 6.7. klo 12.00
“30 min of Classical"

Esplanadin Lava

Pohjoisesplanadi 1, 00170 Helsinki

Historiallinen Espan lava on kesäestradi Esplanadin puistossa, Helsingin sydämessä. Kesälavan ilmaiset konsertit keräävät yleisöönsä niin paikalliset kuin turistit ja kymmenissä konserteissa lavalla nähdään nuoria ammattimuusikoita sekä konkaritaiteilijoita. Espan lavan nykyinen ulkomuoto on peräisin 70-luvun jälkipuoliskolta, mutta Esplanadin puistossa on soinut elävä musiikki paljon pitempään. Nykyinen soittolava sijoittuu tyylillisesti klassismin ja funktionalismin väliin ja sen on suunnitellut arkkitehtuuritoimisto Jung & Jung.

Lue lisää

Espan lavalla keskiviikkona 4.7. klo 12.00
“Avajaiskonsertti”

Helsingin kaupungintalon juhlasali

Pohjoisesplanadi 11-13, 00170 Helsinki

Helsingin kaupungintalo on Helsingin kaupungin keskeisin hallinto- ja edustusrakennus, joka sijaitsee Kruununhaan kaupunginosassa Kauppatorin varrella. Rakennuksessa sijaitsevat muun muassa Helsingin kaupunginjohtajan ja apulaiskaupunginjohtajien toimistot sekä Helsingin kaupunginvaltuuston ja Helsingin kaupunginhallituksen kokoustilat. Se on osa Leijonan korttelia eli niin kutsuttua Kaupungintalokorttelia, jonka kaikki rakennukset ovat kaupunginhallinnon käytössä.

Helsingin kaupungintalon juhlasalissa torstaina 5.7. klo 14.00
“We Love Beethoven”

Helsingin yliopiston juhlasali

Fabianinkatu 33, 00170 Helsinki

(sisäänkäynti Unioninkatu 34)

Helsingin yliopisto perustettiin Turkuun vuonna 1640 ja yliopiston vuosijuhlaa vietetään yhä Turun Kuninkaallisen Akatemian perustamispäivänä 26.3. Helsinkiin yliopisto muutti Venäjän vallan alla vuonna 1828 ja Suomen itsenäisyyden myötä nimeksi vaihdettiin Helsingin yliopisto.

Helsingin yliopiston juhlasalissa lauantaina 7.7.

klo 18.00
“Konserttiluento Eero Tarastin kanssa”

klo 19.00
“Suomesta Argentiinaan”

Kansalliskirjaston Kupolisali

Unioninkatu 36, 00170 Helsinki

Kansalliskirjasto on Suomen suurin ja vanhin tieteellinen kirjasto sekä yksi Helsingin yliopiston suurimmista erillislaitoksista. Kansalliskirjasto vastaa kansallisen julkaisuperinnön säilyttämisestä, kuvailusta ja käyttöön asettamisesta osana ainutlaatuisten kokoelmiensa kartuttamista.

Kansalliskirjaston Kupolisalissa keskiviikkona 4.7. klo 19.00
“Ravel / Melartin 1875-1937”

Tuomiokirkon krypta

Kirkkokatu 18, 00170 Helsinki

Tuomiokirkon krypta toimi alkuun kellarina, jossa olivat kirkon lämmityslaitteet ja halkovarastot. Maalattiainen tila remontoitiin käyttöön 1970-luvulla Tarja Salmio-Toiviaisen suunnitelman mukaan. Kryptan sydän on pieni kappeli. Vuosien 1996–1998 lisäkunnostuksen yhteydessä sinne saatiin uusi alttari, Carolus Enckellin alttarimaalaus sekä Päikki Prihan suunnittelemat kirkkotekstiilit. Kryptan kappelin vuonna 2006 valmistuneet urut ovat urkurakentamo Martti Porthanin. 

Tuomiokirkon kryptassa torstaina 5.7. klo 19.00
“Venäläinen ilta”

Saksalainen kirkko

Bernhardinkatu 4, 00130 Helsinki

Suomen saksalainen evankelis-luterilainen seurakunta on Suomen saksankielisen väestön oma seurakunta, joka on osa Suomen evankelis-luterilaista kirkkoa ja kuuluu ruotsinkieliseen Porvoon hiippakuntaan. Seurakunta on vuodesta 1959 Saksan evankelisen kirkon kanssa yhteydessä. Seurakunnan keskus on Saksalainen kirkko Helsingissä.

Saksalaisessa kirkossa perjantai 6.7. klo 14
"Le Grand Tango"

Suomenlinnan kirkko

Suomenlinna C 43, 00190 Helsinki

Suomenlinnan harmaaksi rapattu kirkko on yksi Helsingin vanhimmista pyhäköistä. Se tervehtii mereltä tulijoita morsettamalla kustavilaistyylisen torninsa loistosta Helsingin merkiksi H-kirjainta. Alun perin ortodoksiseksi varuskuntakirkoksi rakennettu liekkikupolikirkko muutettiin 1920-luvulla maan itsenäistyttyä luterilaiseksi kirkoksi. Alkuun kirkko palveli luterilaisena varuskuntakirkkona, kunnes puolustusvoimat luovutti rakennuksen Helsingin evankelisluterilaisille seurakunnille vuonna 1960. Arkkitehti Veikko Leisténin suunnittelemien laajojen korjausten jälkeen kirkko vihittiin uudelleen käyttöön helmikuussa 1964. Kirkon krypta remontoitiin seurakuntatoimintaa varten 1987. Suomenlinnan alue kuului alun perin Johanneksen seurakuntaan, mutta seurakuntaliitosten myötä kirkko siirtyi vuonna 1999 Tuomiokirkkoseurakunnan käyttöön.

Lue lisää

Suomenlinnan kirkossa perjantai 6.7. klo 18
“Kattaus kuudelle”

 

Konserttisalien kuvat ja tekstit tilojen omilta nettisivuilta.