Jaani Helander

Jaani Helander

Jaani Helander (s. 1989) valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta vuonna 2013 professori Martti Rousin luokalta ja on siitä lähtien ollut Helsingin kaupunginorkesterin jäsen. Hän toimii myös Sibelius-Akatemiassa sellon tuntiopettajana.

Helander opiskelee tällä hetkellä professori Natalia Gutmanin johdolla Scuola di Musica di Fiesolessa Firenzessä, Italiassa. Lukuvuoden 2011-12 hän opiskeli professori Chistoph Richterin luokalla Folkwang-yliopistossa Essenissä, Saksassa.

Helander voitti toisen palkinnon Turun sellokilpailussa 2010 ja ensimmäisen palkinnon jousisoitinkilpailussa ISA-festivaalilla Itävallassa samana vuonna.

Hän on esiintynyt mm. Turun filharmonisen orkesterin, Joensuun ja Hämeenlinnan kaupunginorkesterien, Kaartin soittokunnan, Kymi Sinfoniettan, Sinfoniaorkesteri Vivon, Kirkkonummen kamariorkesterin, Spirit of Europen sekä Kamarikesä Ensemblen solistina. Vuonna 2013 hän kantaesitti Suomessa Uljas Pulkkiksen “Dragonfly”-sellokonserton Uuden Ajan Ensemblen kanssa.

Helander on esiintynyt useilla festivaaleilla, kuten iPalpiti-festivaalilla Los Angelesissa, Nafplion-festivaalilla Kreikassa sekä Suomessa mm. Kuhmon Kamarimusiikissa, Korsholman Musiikkijuhlilla ja Sysmän Suvisoitossa.

Helander nauttii myös klassisen rajat ylittävän ohjelmiston soittamisesta. Hän on tehnyt useita sovituksia tangoista, pop-musiikista ja elokuvamusiikista kahdelle ja useammalle sellolle. Vuonna 2013 hän esiintyi huumoriorkesteri Retuperän WBK:n solistina orkesterin 80-vuotisjuhlakonsertissa Finlandia-talossa.

Jaani Helander soittaa Finlandssvensk Instrumentfondenin italialaisella Vincenzo Postiglione -sellolla vuodelta 1914.